Ponturi si recomandari de la cititori. Taormina, Kefalonia si Algarve
In acest articol sunt prezentate idei de locuri de vizitat de vacanta primite de la cititori, evident, pentru cand se va fi terminat pandemia de coronavirus. Recomandarile din acest articol – Taormina si Isola Bella (Oana Formagiu), Kefalonia (Ioana Flaidar) si Algarve (Raluca).
Taormina si Isola Bella
Taormina se afla la 55 km de Catania, unde exista cel mai apropiat aeroport. Din Catania in Taormina se poate ajunge cu autobuzul care se afla in apropiere de gara centrala din Catania. Taormina te cucereste prin stradute inguste, pavate cu piatra cubica, cu case colorate si decorate cu flori si mandarini. Poti vizita Amfiteatrul, Piata centrala. Pentru a vedea cu adevarat frumusetea Taorminei nu e suficient sa mergi doar prin centru, ci sa urci treptele pana spre Castelmola. E putin obositor, dar merita efortul. Daca te mai tin picioarele dupa ce ai urcat si coborat, poti incerca alte trepte ce duc spre Isola Bella.
Kefalonia
Am fost pe multe insule, dar o experienta total fascinanta si cu multe amintiri de povestit prietenilor am avut in Kefalonia. In anul 2018 am planuit o vacanta pe aceasta insula, cu niste prieteni. Totul suna super pana aici, ce ar fi putut sa mearga prost? Oh, pai mai intai ne-au parasit colegii de vacanta, rezervari anulate, am luat-o de la capat cu cautarile, am gasit cazarea perfecta pe Booking (cel mai bun prieten de calatorie pentru mine) undeva in mijlocul insulei, in localiatea Minia, la 15 minute de capitala insulei, Argostoli, aproape de aeroport (poate putin prea aproape, vedeam pista de pe balcon si oricand as fi zis ca avionul o sa aterizeze langa pat, dar totusi o experienta faina). Aveam bagajele la usa si cu cateva ore inainte de plecare s-a anuntat greva la greci – nu mai mergea nimic pe mare timp de 2 zile … well, great!
Ne-am amanat plecarea cu zile si cu mari emotii, evident, pentru ca pentru a ajunge pe insula exista 3 variante de transport: cu avionul, si 2 cu masina, fie prin Lefkada, fie prin Kyllini, oricum ar fi, depinzi de ferry boat, care in acea perioada (inceput de septembrie) circula de doar 3 ori/zi.
Noi am ales varianta 1, Lefkada fiind una dintre insulele vizitate anterior si eram mult mai familiarizati cu portul. Am reusit sa plecam in sfarsit, noaptea, incercand astfel sa evitam aglomeratia de pe timpul zilei macar o bucata de drum. Ar fi fost minunat totul daca n-ar fi fost furtuna si stim cu totii drumurile acelea infricosatoare ale vecinilor bulgari.
Cu toate astea, am reusit sa ajungem in portul Nydri din Lefkada cu 2 ore inainte de plecarea ferry boat-ului de la ora 15:00. Yeyy! Oh, dar stai … rezervarile voastre nu mai sunt valabile. Say whaaat? Fix asa! Din cauza grevei, totul s-a dat peste cap, iar noi nu am primit nici un fel de informare pe mail. In situatia noastra mai erau si altii. S-a facut o lista de asteptare, deci daca aveai noroc urcai, daca nu, poate in urmatorul. Toate semnele ca nu trebuia sa mergi in vacanta asta.
Norocul ne-a suras, si dupa mult stres, am plecat spre Kefalonia, doar ne astepta prima vacanta in 2 pentru prima data. Ne-a intampinat Fiskardo, un port mic si superb in acelasi timp. Eram extrem de obositi si abia asteptam sa ajungem la cazare. A mai durat putin, caci pentru cine nu stie, Kefalonia este o insula mare si noi ne-am luat cazare fix in mijloc, pe moment ni s-a parut cea mai proasta decizie, ulterior s-a dovedit a fi una perfecta, pentru ca era cumva la distante egale fata de toate locurile superbe pe care aveam in plan sa le vizitam.
Si asa am si facut! Am vizitat insula in toate colturile ei, la mare, la munte, la oras, peste tot.
Nu o sa detaliez foarte mult ce trebuie vizitat, dar o sa dau niste ponturi pe care cred ca cineva care iubeste sa calatoreasca, o sa le aprecieze.
In Kefalonia am vazut cele mai fascinante apusuri, dat si cele mai colorate case. De plaje ce sa mai zic, ireal de frumoase, fie cu pietre, fie cu nisip fin de iti era si frica sa calci pe el. O sa enumar cateva: Myrtos Beach (albastru cat vezi cu ochii), drumul pana acolo iti ofera imagini cu care ramai toata viata. Makris Gialos (aici am incercat pentru prima dat sky jet-ul, senzatieee!), fix langa e si Platis Gialos, Petani Beach cu cei mai buni creveti la restaurantul de pe plaja.
Kefalonia nu ofera doar plaja, ofera experiente. Am vizitat orasul Assos, unul dintre cele mai pitoresti ale insluei, o minune de case colorate inconjurate de apa. Exista si o alee pietonala cu multa umbra care te duce pana sus la castel. Melissani Caves, aici cuvinte nu prea am … e wow, dovada stau pozele.
Am fost la muntele Ainos, probabil o experienta inedita, pe care pana la acel moment eu n-am mai trait-o. E un parc natural si este unul dintre cele mai inalte puncte din Peloponez. Te poti plimba si simti natura. Noi am fost pur si simplu singuri, am urcat pana in varf si acolo am asculta linistea. Am sprijinit telefonul si am rugat pietrele sa ne faca o poza. Nu recomand sa mergi fara adidasi buni! Pana sus, urci greu, dar merita.
Algarve
Abia asteptam sa ne trezeasca si sa ne incalzeasca soarele dis de dimineata pe balconul apartamentului cu o priveliste superba catre Oceanul Atlantic, sa mergem cu caiacul la Algar de Benagil si apoi sa mancam un peste delicios la restaurantul O’Pescador, cu privelistea lui superba, sa urcaaam muuultele scari de la Praia do Camilo si Ponta da Piedade si apoi o cina la apus la restaurantul O’Camilo.
Intr-o zi o sa ne indreptam din nou (clar cu acelasi entuziasm) spre Costa Vicentina, si preferata noastra plaja Odeceixe, o alta spre linistitul si frumosul sat pescaresc Salema, cu un popas negresit la Algar Seco.
Intr-una din seri vom iesi la o plimbare in aglomeratul, dar plin de farmec, oras Lagos, iar o zi este dedicata zonei Vilamoura, cu o plimbare prin port.
Categoric o alta plaja preferata – Praia dos Tres Irmanos ne va ocupa o zi in zona Alvor, iar intr-o alta vom reusi, poate, sa petrecem mai mult timp la Praia da Marinha.
In orice moment, Portimao va fi luat la pas sau cu masina si nu o sa lipseasca doza zilnica de inghetata Nosolo Italia din port.
O zi as vrea sa facem o plimbare mai lunga, dar foarte placuta pe autostrada, cu masina inchiriata si cu muzica preferata pe stick, pana la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului european – Onde a terra se acaba e o mar começa – pentru priveliste, pentru adierea vantului si sentimentul de libertate si de infinit!
Nu am cum sa descriu in cuvinte si sa redau frumusetea locurilor, perfectiunea naturii in stare pura, aerul si placuta adiere a vantului (chiar si in zilele vantoase), sunetul oceanului si perfectiunea valurilor care te tin in apa la joaca si, de cele mai multe ori, te doboara, caldura perfecta a soarelui care ofera un bronz pe cinste, in totala contradictie cu apa rece din ocean, zambetul si caldura oamenilor, mancarea absolut delicioasa pentru orice pretentios, plimbarile pe coasta cu oceanul intr-o parte, simplitatea si frumusetea satelor pescaresti, rasaritul sau apusul de soare, curatenia, senzatia de libertate, de relaxare, de infinit, de perfect!
*Foto header: Ioana Flaidar
6 Comments
-
-
-
Sandu
O insulă faina, dar semnalizări în circulație – zero ! Autorități “inexistente”!
Dezamăgire maxima privind circulația pe insula !
-
-
-
Aurel
Am fost de doua ori in Algavre si in total de 5 ori in Portugalia, dar niciodata n-am prins apa rece, nici macar in Cabo de Roca.
La ce preturi au, merita sa stai toata vara in sudul Portugaliei.
Cristina
Pentru iubitorii de înot, balaceala etc, eu nu as recomanda Algarve. Apa oceanului e sloi de gheață,..si asta sa țineți cont ca noi am fost in luna august, cand temperaturile sunt cele mai mari.