Austria-viena-1

Un weekend la Viena. Primul city-break cu avionul al gemenilor, informatii utile

Salutare, salutare! Ce mai faceti, ce mai ziceti? Toate bune? Aia mici sunt bine, au mai crescut? Exact genul de intrebari pe care ti le pune o persoana cu care nu te-ai mai vazut de o viata si care nu mai stie mare lucru despre tine. Asa si eu – dupa ce am lipsit hai sa zicem partial motivat de pe blog, in ultima vreme. Incerc sa repornesc motoarele calatoriilor si sa va ofer aceleasi impresii asi ponturi oneste cu care v-am obisnuit de-a lungul timpului.

Asadar si prin urmare … primul zbor al celor mici, Marc si Amelia, varsta – un an si 3 luni, la Viena. Premisele de la care am pornit in alegerea acestui city break: hai sa vedem cum se comporta piticii in avion, daca plang sau nu, daca se plictisesc sau nu, daca ii facem calatori sau nu. Drept urmare, trebuia sa alegem un zbor fara escala, scurt – pe short list erau Viena si Atena. Al doilea criteriu – stiu ca o sa va faca sa radeti/zambiti – trotuare prietenoase cu trotinetele copiilor, masini parcate regulmentar, statii de transport in comun cu facilitati foarte bune de acces. Si e lesne de inteles ca a ramas in picioare Viena.

Romanul are o vorba – nu iti face iluzii ca sa nu ai deziluzii. Cand pleci in vacanta cu copii mici trebuie sa intelegi din start un lucru – e o vacanta mai mult pentru ei, nu poti sa mai faci orice iti trece prin cap, daca piticului ii este somn trebuie sa il bagi la somn, daca ii e foame – de vreo 5-6 ori pe zi, te supui. Daca vrea sa dea 20 de minute cu batul intr-o balta, negociezi cu el, daca se poate. Din fericire noi ne incadram in categoria parintilor cu copii din cale afara de intelegatori si relaxati. Foarte rare sunt momentele in care Marc si Amelia se pun pe plans ca nu au fost lasati sa faca ceva si pur si simplu sa nu te mai intelegi cu ei. De aceea city-breakul chiar a fost peste asteptari.

Odata luata hotararea ca plecam la Viena am facut rezervarea la avion, bagaje mici de mana, un bagaj de cala pentru tot familionul, ultrasuficient cat sa il umplem cu borcanele de mancare, jucarii si alte produse pentru confortul lor personal. A se citi pampersi, pernutele colorate ale lui Marc, mingiute, masini de pompieri, politie, ambulanta, s.a.m.d. Trotinetele/carucioarele sunt transportate gratuit, numai ca trebuie etichetate la counterele de check-in inainte de zbor. Ai voie sa mergi cu copilul in carut/trotineta pana la urcarea in avion, de unde sunt preluate de personalul de la sol, urcate in cala si returnate la destinatie. Uneori la usa aeronavei, cel mai des la banda pentru bagaje.

Austria-viena-19
Austria-viena-17

La capitolul cazare, a trebuit sa alegem un apartament de aceasta data, dotat neaparat cu chicineta pentru a prepara laptele praf, masa piticilor cand nu suntem in oras, etc. Am fost cazati intr-un apartament cu 2 camere plus living, in zona Taborstrasse, la vreo 10 minute de mers pe jos de Schwedenplatz, respectiv 20 de minute de Stephansplatz, buricul Vienei. Etaj 4, conditii foarte bune, insa cu o surpriza in ziua a doua – liftul nu a vrut sa mai functioneze si mort a fost pana la plecare, de am zis ca imi iese sufletul pe scari cu copii, plase cu apa si alte nimicuri in brate, de cateva ori pe zi.Mai exista posibilitatea sa luam doua camere separate de hotel, insa costurile erau mai mari, atmosfera nu era aceeasi, chicineta cel mai probabil lipsea, iar fiecare parinte trebuia sa doarma cu cate un copil in camera.

Excepatand 10 minute la decolare si alte 10 la aterizare cand Marc a pus muzica de jale in avion, din cauza durerii de urechi – cauzata de diferentele de presiune – totul a mers brici. Am ajuns in Viena, am trecut rapid la control (se cere fie test PCR, fie adeverinta de vaccinare – pe care am aratat-o pe telefon exact asa cum am primit-o in tara, fie dovada ca ai trecut prin boala) si am plecat cu trenul spre oras, cat sa aiba timp si spatiu si copiii sa manance (in taxi/UBER nu puteam sa le dam sa manance). Am ajuns, ne-am cazat si am iesit la plimbare.

Atmosfera in Viena este superba in aceasta perioada. Sunt putini turisti, nu e aglomerat pe nicaieri, iar daca nu ai vedea oamenii cu masti la interior si in mijloace de transport in comun, aproape ca nu ai zice ca este pandemie. Apropo de masti, acestea se poarta peste tot in spatii inchise si in statiile si mijloacele de transpoert in comun. Sunt obligatorii mastile FFP2 si KN 95, deci nu cele care se poarta adesea la noi. In restaurante, baruri, cafenele aflate la interior, ai voie sa stai la masa doar daca prezinti certificat de vaccinare, test sau adeverinta ca ai trecut prin boala. Si la Zoo Schonbrunn, mai intai a trebuit sa aratam certificatele de vaccinare pe telefon, de abia apoi ni s-a permis sa achizitionam biletele.

reguli-austria

Austria-viena-2
Austria-viena-12

Faptul ca Viena are o infrastructura foarte bine pusa la punct ne-a permis sa facem aproape ce am vrut cu copiii. La orice statie de metrou ai lift care coboara direct pe peron. Trotuarele au rampe la nivelul carosabilului cand vrei sa traversezi, s.a.m.d. Chiar imi comentase cineva la un moment dat pe Facebook ca ce fac copiii ca nu mai inteleg de ce nu sunt la off-road ca in Tei (Bucuresti), pe trotineta, unde trebuie sa faci slalom printre masinile parcate aiurea pe trotuar, borduri sparte, gropi, canale, etc. Stiti mai bine.

Daca aveti copii si vreti sa le faceti o bucurie, duceti-i in asemenea excursii. Le prind nu bine, extrem de bine. Stiu, ei nu fac diferenta intre Viena si Brasov sau Oradea, insa faptul ca vad multi oameni la un loc, aeroporturi, avioane, trenuri, tramvaie, metrou, lifturi peste tot, terase, locuri de joaca altfel, magazine, etc, toate le dezvolta si mai mult creierasul. Va dau un singur exemplu – Pufei (Ameliei) ii era frica sa urce cu liftul de sticla de la Promenada, pe terasa. La Viena lifturile ereau viata ei, zici ca mai mersese de 100 de ori inainte. Voia sa alese pe buton, sa se urce ea prima, etc.

Mari realizari la capitolul locuri locuri vizitate recunosc ca nu am avut, stand de vineri seara pana duminica seara. Insa la Zoo Schonbrunn tot am ajuns sa vedem elefantii, pingunii si iezii – preferatii copiilor. Prin centru ne-am plimbat la pas – apropo, daca va place inghetata vegana, inghetariile Veganista (link) sunt super, tonetele de wurst sunt la locul lor. Iar daca doriti atmosfera super faina, de duminica dupa-amiaza, va recomand curtea interioara a Museums Quartier (link), cu terase, muzee, mici magazine. E loc suficient pentru copii sa alerge si sa se joace, plus ca are un aer de relaxare. Iubesc acest loc.

In concluzie, nu va fie teama de a calatori cu copiii, chiar daca sunt mici. Copiii se adapteaza foarte usor, iar fiecare asemenea iesire este un boost pentru ei pe toate planurile. Marc este si mai vioi, si mai prezent, si mai gruraliv de cand a venit de la Viena. Sa auzim de bine!

Austria-viena-3
Austria-viena-11

Austria-viena-6
Austria-viena-16

Austria-viena-9
Austria-viena-10

Austria-viena-7
Austria-viena-8

Austria-viena-4
Austria-viena-15

Austria-viena-13
Austria-viena-18

Austria-viena-14
Austria-viena-5

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

10 Comments

  • Adriana

    Multumesc mult pentru informatie!

  • Ioana

    Bună Mihai! Urmează sa plecam si noi în Viena pentru 3 zile. Noi suntem vaccinati, iar copilul are 10 ani. Pentru copil mu este suficient test antigen? Trebuie neapărat PCR?
    Multumesc!

  • Ioana

    Buna Mihai! Mulțumim de informatii! Cum a fost cu întoarcerea in România? Pentru copiii peste 4 ani se cere test PCR ( deci vor trebui sa îl facă in Austria) la intrarea in România din ce am citit…

    • Mihai Jurca

      Buna, nu se cere. Austria e pe lista verde.

      • Ioana

        Mulțumesc pentru raspuns! Este cea mai buna veste pe ziua de azi! Eu ma bazam pe informațiile de pe site-ul companiei aeriene care se pare ca nu erau actualizate. Sa aveti cât mai multe călătorii relaxante 🙂

  • Gabi

    Salut! Noi am plecat la Paris cu bebe de 1 an si 1 luna tot de proba pentru 3 zile. A fost totul ok si frumos, chiar neasteptat. La o saptamana am plecat in Palma pentru o saptamana. Lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Pierdut roata la carut de care companie. Cumparat carut nou. Febra. Tuse (pentru prima data). City break de 3-4 zile cred ca e ok pentru copiii de pana la 2 ani. Si cred ca un apartment cu o bucatarie e mai ok fata de hotel cand pleci cu un copil mic. Am avut asteptari mari bazandu-ne pe experienta din Paris. Cam totul a fost dat peste cap. Am putut vizita cateva locuri si atat. Putina plaja pentru ca bebe era axat pe bagat nisip in ochi si gura 🙃. Faceam mai mult sport. Poate e doar o experienta. Mai avem in iulie rezervari in Grecia … vom vedea daca vom mai prinde curaj sau ne vom multumi cu o plecare la munte, unde e verdeata sa se poata juca bebe si noi sa stam pe sezlong (cu randul evident) 😬

  • Cristiana

    Super postare, multumesc mult pentru informatie!

  • Camelia Pintilie

    Buna ziua ,
    voi efectua o calatorie la Viena din 7.07.2021. conform conditii de calatorie MAE din 30.06.2021 https://www.mae.ro/travel-conditions/3670#801, din 1.07.2021
    . Persoanele care călătoresc în Austria dintr-un stat/regiune menționat/ă în Anexa 1 (Albania, Andorra, Arabia Saudită, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Republica Coreea, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macao, Macedonia de Nord, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Suedia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Thailanda, Ungaria, Vatican, Vietnam) și care pot furniza dovezi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul Austriei sau a unuia dintre statele care se regăsesc pe lista din Anexa 1.
    Nu stiu care sunt dovezile trebuie sa prezint si de unde le pot obtine in Romania. Multumesc pentru ajutor

  • Faude

    Stiu despre Viena, multe dintre cladirile de locuit sunt detinute de catre stat. Asta am putut si observa cand am fost acolo, multe dintre acestea erau renovate si restructurate intr-o forma omogena. Foarte bine, orasul arata minunat si in periferie si centrul vechi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *