Vacanta la 5 stele, All Inclusive, in Egipt. Concluziile

As putea numara pe degetele de la o singura mana de cate ori am ajuns intr-un resort All Inclusive. Nu pot compara experienta din Egipt cu una similara din Turcia din simplul motiv ca in Turcia nu am servit inca AI (All Inclusive). Experientele din Bahamas nu cred ca se pun, sunt in alta parte de lume, as spune si ca intr-o alta liga. Evident, cu costuri pe masura.

Evident, sunt incepator in ale All Inclusive-ului si asta pentru ca am preferat, pana sa am copii, sa umblu, sa descopar locuri noi si nu sa stau tolanit la soare cat e ziulica de lunga. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva acestui mod de relaxare. E chestiune de optica personala. Acum, cat copiii sunt mici, e greu sa faci city breakuri sau nebuniile pe care le am eu in cap asa cum mi-as dori in proportie de macar 70 la suta.

Regula de aur pe care sotia mi-a impregnat-o cu cerneala permanenta in cap: gandeste-te ca vacanta asta e pentru copii si nu te mai gandi la cum ai fi facut tu altfel! Si atunci vei vedea ca si piscina de 50 de centimetri cu tobogane poate reprezenta o varianta buna de distractie. In plus, e si apa mai calda decat in piscinele cu apa mai adanca. :))

Organizare

Partea de reasearch i-a apartinut aproape exclusiv sotiei. S-a uitat pe pachetele oferite de agentii, dupa care am ales zilele de plecare/intoarcere. A facut apoi un short list cu 4-5 hoteluri, in functie de mai multe criterii – sa aiba multe facilitati (mai ales piscine) pentru copii, camera mare, mai ales paturi incapatoare, sa fie 5 stele, s.a.m.d.

Apropo, in Egipt, ar trebui sa iti iei cazare la cel putin 4 stele, daca nu chiar 5. 3 stele de la Viena nu sunt 3 stele in Hurghada. Asta ne-a spus toata lumea, si m-am convins ca pana si la acest hotel de 5 stele la care am stat se puteau face cateva imbunatatiri evidente. Intr-un final, double check pe alte siteuri de Booking pentru comentarii mai multe si fotografii, si a iesit Albatros White Beach Hotel.

Apropo, un lucru interesant. Daca te uiti pe Booking.com la comentarii, vei vedea ca ele vin intr-o masura extrem de mica de la romani. Cele mai multe sunt din UK, Franta, Elvetia, SUA, chiar Canada sau Africa de Sud. Realitatea? Rusi si germani in proportie de peste 80 %. Concluzia mea!? Probabil cei care vin din statele amintite vin pe cont propriu. Osi cumpara frumos biletul de avion separat, cazarea separat, apoi lasa comentariu. Cine vine prin agentie nu poate lasa comentariu pe Booking.

Apropo, legat de agentii. Pachetul nostru a fost achizitionat de la Karpaten. Mari, seriosi, foarte prompti in comunicare, cu unii dintre cei care lucreaza acolo ma cunosc personal. Am ales pachetul, datele, am primit link de plata, am platit, apoi totul a curs lejer via email – bilete de avion, asigurari, vouchere de cazare, informatii legate de viza si ce mai tine de intrarea in Egipt. Recomand cu incredere.

Daca ai vrea sa mergi pe cont propriu, in primul rand nu ai zbor direct, faci escala. Doi la mana, biletele sunt scumpe. Per total, ofertele agentiilor sunt mult mai bune. Mai ales la noi, cum eram 4 persoane (aproximativ 2.500 de euro, o saptamana, AI, zboruri si transferuri incluse si asigurari storno).

In Egipt

Zborul spre Egipt este fascinant. Iesi rapid deasupra Bulgariei, Turcia, Marea Mediterana si intri in Egipt intr-o zona verde, o zona folosita alaturi de cursul Nilului pentru agricultura. Restul e pamant sterp. Nisip, piatra si o ariditate care nu lasa nici macar un amarat de arbust sa se dezvolte in armonie. Treci apoi pe langa capitala Cairo, pe langa New Cairo City – zona in care se vor muta institutiile guvernamentale egiptene, districtul cultural, cel diplomatic, centrul de business si 21 de ansambluri rezidentiale. Poti citi mai multe detalii legate de New Cairo aici.

Dupa care e numai desert, plus Marea Rosie de un albastru incredibil. Am avut mare noroc ca la aterizare am avut o priveliste de senzatie asupra intregului oras. Am un video pe Instagram, il poti vedea aici.

Ca sa intri in Egipt ai nevoie de un pasaport valabil macar 6 luni la intrarea in Egipt, plus o viza turistica pe care o obtii pe loc (28 de euro, sau 25 de dolari). E un sticker care ti se aplica in pasaport, apoi completezi un formular de intrare in tara, control vamal, stampila in pasaport peste viza, supracontrol (pesemne se controleaza intre ei daca au pus corect viza), bagaje, control scanner bagaje (sa nu aduci lucruri ilegale/dubioase) si iata-ma afara la 26 de grade. Esti indrumat catre autocarul care te transporta la hotel, apoi un mic instructaj din partea ghidului vorbitor de limba romana.

Ideile principale. In Egipt, incercati sa va spalati inclusiv pe dinti cu apa plata. Daca va ia raul de stomac, mergeti la farmacie si cumparati nu stiu ce medicament local, cele romanesti nu prea functioneaza. Mare atentie la preturi. In Egipt aproape totul se negociaza, inclusiv la farmacie cateodata. Zilele trecute, o turista a platit pe niste medicamente care nu faceau mai mult de 2 euro, vreo 27.

La All Inclusive

Hotelul White Beach seamana mult, ca si concept, organizare, poztionare, cu HVD Reina del Mar de la Obzor (Bulgaria), daca ati fost. Construit in forma de U, cu camere de jur imprejur, iar in mijloc piscine. Vreo 4 din 6 erau de copii, cu fel si fel de jucarii, tobogane si apa de 50 de centimetri adancime. Receptia hotelului arata intr-adevar de hotel de 5 stele, iar restaurantele comunica intre ele. Intri la cel oriental, mergi prin sala de mese catre cel asiatic, apoi catre cel italienesc. Ma gandesc ca asta e foarte bine vara, cand e cald de mori afara. Mai este un restaurant sus, a la carte, dar pentru oameni asezati. Cred ca Marc si Amelia le daramau toata sandramaua pe acolo cand se plictiseau.

Camerele sunt ok. Mari, spatioase, doua paturi lipite – cred ca ajungeau la 240 cm – cleaning bun, chiar si o mica terasa in fata (stateam la parter), langa una dintre piscine. Apa la discretie, in sticle de plastic la 600 ml.

Mancarea – per total buna. Pe mine m-a atras coltul de la cina cu mancare marocana. Niste tajine-uri foarte gustoase, facute de tipa chef din Maroc, chiar din Marrakech. Am stat de vorba putin cu ea intr-o seara si era foarte mandra de originile si mancarea ei traditionala.

Apropo, pentru cine nu a incercat mancarea marocana – tajine este vasul de lut (clay in engleza, stiu ca inseamna zgura) in care se face un soi te tocanita din legume si carne, sau doar legume, sau doar carne. Totul e foarte condimentat, dar nu spicy – se folosesc fructe uscate in cominatie cu carne, alune, migdale, naut, scortisoara, chimen, etc. Apoi se mai gateste pe plita – vita cu legume, pui cu legume, noodles in alta parte, calamar si mult peste. Intre noi fie vorba, sa pui marar pe calamar este o blasfemie, dar aia e, gusturile nu se discuta. Putina mancare libaneza, ma asteptam la mai mult humus, labneh, babaganouj. Bar de salate, dulciuri cu o tona de zahar – diverse variatii de baclava, lipii proaspat coapte, waffles si pancakes la discretie, peste si pui tandoori (indian), s.a.m.d.

Ideea este in felul urmator. Varietate exista, dar daca ai tendinta sa gusti din toate la o masa, vei vedea ca dupa 4-5 zile ti se pare ca mancarurile se repeta. De fapt sunt variatii pe aceeasi tema. Iti dau un singur exemplu, preparatele indiene. Azi era pui tandoori, maine era peste tandoori, poimaine kofta tandoori. Condimentul era acelasi, si oricum la cat era de iute totul, nu mai stii ce mancai, ca e peste, ca e pui, tot iti lua gura foc.

Ah, sa nu uit! ca m-au intrebat cei cu copii daca recomand mancarea pentru pitici. Exista un colt cu mancare pentru micuti. Coltul de unde “furam” si eu piure de cartofi, recunosc. Pe langa piure ai paste fierte, sos pentru paste, niste chiftelute, o frifptura de vita, etc. Plus fructe, plus waffles, iaurturi, te descurci neconditionat. Insa si din mancarea de adulti ai ce alege. Pai ce, un wok cu pui si legume le sta in gat? Pestele la plita le pica greu la stomac? Nici pe departe. Deci mergeti cu copii fara griji.

Plaje, piscina, alte facilitati

Per total, hotelul este curat, insa ideea ca daca faci un pas gresit te-ai putea procopsi cu ceva la stomac, te face sa fii foarte precaut. Desi nu am intrebat pe nimeni, sunt suta la suta convins ca hotelul are un sistem propriu de filtrare si tratare a apei. Nu de alta, dar gandeste-te ca fiecare farfurie, fiecare pahar de la terasa se spala cu apa. Daca apa ar avea cea mai mica problema, ar cadea toti pe capete. Ai sta singur la piscina, sau ar sta piscina goala de tot. In plus, daca ceva era “necurat”, sigur ar fi fost atentionari in camera, la baie, cum ca atentie la apa.

Nu o sa insist foarte mult pe plaje, piscine si plaja, pentru ca nu sunt foarte multe de spus. Piscinele le-as caracteriza cu un 8,50, sunt ok, iti faci treaba cu ele, mai ales daca ai copii. Plaja nu e foarte mare, sezlonguri bune, un mix de gazon si nisip. Marea nu e deloc spectaculoasa, totul e intr-un golf, imprejmuit cu plasa de rechini, daca ai fobie de asa ceva. Deci daca vii exclusiv pentru plaja, nu recomand.

La barurile de la piscina si in restaurante se servesc bauturi locale. Berea e buna, vinul, desi e la cutie, bunicel, de cursa lunga cum ar zice un amic. Limonada nu exista – ciudat – frappe nici atat, ci o cafea cu lapte si gheata. Plus diverse coktailuri.

Exista un teren de minigolf, cu 18 jocuri diferite, un teren de tenis, salon de masaj, coafor, locuri de joaca pentru copii – atat indoor cat si outdoor, plus centru de diving si snorkeling, plus diverse excursii in incinta hotelului.

Plusuri si minusuri

Vremea este elementul principal care ne-a facut sa alegem Egiptul la mijloc de martie si faptul ca in 2 ore si 45 de minute aterizezi la destinatie. Vremea a fost excelenta 6 zile din 7. Undeva intre 25 si 28 de grade la amiaza, sub 20 noaptea, apa marii buna. Intr-o singura zi a fost mai innorat, a plouat putin si a fost furtuna de nisip care a prafuit intregul resort.

Paturile din camera sunt confortabile, hotelul are un flow foarte bun, modul in care te deplasezi dintr-un punct in altul. Personalul este amabil, serviabil, iar daca lasi si un mic tips sunt prieteni cu tine pe viata. Fac o paranteza, am iesit cu o barca pe mare pentru cateva ore, sa vada piticii pestii si coralii. Am lasat 20 de euro tips, la final, tatalui si fiului sau, care conduceau barca. Vazand banii, pustiul a calculat imediat ce inseamna 20 de euro in lire egiptene. Si cand a vazut ca sunt aproape 700 de lire, i-a spus tatalui sau si am vazut cum li s-a luminat fata intr-un mod greu de descris. M-am simtit atat de bine ca am facut un bine, de nici nu stiti. Povestesc zilele viitoare despre experienta din Marea Rosie.

Daca ar fi sa dau o nota generala hotelului, as merge pe un 8,50, sa zicem. In esenta, oamenii gandesc lucrurile bine, insa niste mici imbunatatiri ar creste mult aceasta nota. Stiu ca poate parea usor hilar, dar in acest hotel gasesti foarte greu servetele. Ori cand ai copii care se picteaza cu mancarea din cap pana in picioare, asta e o problema reala. Pe masa ai doar servetelul in care sunt ambalate tacamurile.

Apoi cafeaua, care este … instant. Ness, ca pe vremuri. De abia in ziua 3 am zis sa nu mai comand eu cafea direct la masa, cand sunt intrebat ce beau, si sa ma duc putin in inspectie si am dat peste cafeaua la filtru. nu era senzationala, dar mult mai buna.

Paturile de la piscina. Exista baldachine si sezlonguri. La 7 dimineata toate baldachinele sunt ocupate. Cred ca va este cunoscut stilul. Un prosop, o revista, o aripioara de inot a copilului, o sapca, etc. La 8, paturile goale … dar ocupate. La 9 la fel. Dupa 10 incep sa vina oamenii, la 11 exista in continuare paturi neocupate. Am constatat, dar afara suprindere, ca un domn bine facut, cu tatuaje, “prindea” in fiecare zi acelasi pat, desi aparea la plaja dupa 10.30. Asta da tenacitate. O doamna manager a hotelului parea ca intelege problema si ca va face ceva. Nu a facut nimic in cele 7 zile, desi aproape zilnic eram chestionati daca totul e ok, daca suntem multumiti, etc.

Apoi entertainment-ul de seara, mai e de lucrat la el. Nici mici spectacole, unele pentru adulti, altele pentru copii, dar slabute. E loc de mai bine.

Si, ca o remarca personala, am observat o coabitare excelenta intre turistii germani si cei rusi. Vorba aia, relaxarea e relaxare. Sa auzim de bine!

P.S. Toate fotografiile din acest articol sunt facute cu Samsung S23 Ultra. Enjoy!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

12 Comments

  • Claudia

    Ca sa “prinzi” ce sezlong vrei in Egipt, trebuie sa dai in prima zi bacsis celui care se ocupa de plaja. Noi asa am facut si aveam locul asigurat, indiferent la ce ora ajungeam la plaja!😜

    • Mihai Jurca

      Sincer, nu sunt amator de “combinatii” est-europene. Nu e vorba de bani, e vorba de principii. 😉

    • Dragos

      Daca ai vazut Turcia la AI, Egiptul e “la nevedere”, vorba cantecului. Mizerie la restaurant (cel putin daca mergi cu copii, referindu-ma la scaunele pentru cei mici). Bacsisul/ciubucul e la mare trecere, insa doar la prima trecere. Daca nu esti consecvent pe partea de bacsis, vei simti diferenta (nu debaraseaza mese, iti ofera mese la soare, etc.). Serviciile sunt mediocre, insa am gasit si parte buna. Plaja de nisip fara maree pronuntata, snorkeling la tot pasul, insa atat. Egiptul, pentru noi, va insemna doar piramide si Valea Regilor. Cu tur privat.

      • Markus

        Noi zburam pentru cincea oară,deci am văzut multe ,am aflat lucrurile mai puțin bune cum sa le combatem ,una peste alta este vacanta de vis! Se tot vorbește despre Turcia ,nici nu are rost sa comparăm dar în Egipt te poți duce cam tot timpul anului la niste preturi ultra decente!Se pot întâmpla multe lucruri majoritatea bune dar lucrul care chiar ne a deranjat a fost agresivitatea unor ghizi (egipteni) cât și agresivitatea controalelor vamale de la plecare!Și pentru noi este un lucru inedit să călătorim cu Karpaten și nu ne așteptam decât la lucruri bune!
        Restul după sejur!

  • MarVal

    Clay = argilă… zgură este slag! Limbaj tehnic, nah… Treaba cu “bacşişul” şi principiile expusă de nuş’ ce oripilat de “obiceiuri est-europene” este o mare ignoranță a culturii şi obiceiurilor locale… bacşiş nu este termen est-european, ci turcesc… chestie de “cultură a cititului”, măcar… da’, nah, toți sunt atoatecunoscători şi-şi dau cu părerea, ‘oripilați’ de cultura altora. Când n-ai de gând să cunoşti cultura altora, stay home, dude, altfel vei fi permanent ‘oripilat’!

    • Mihai Jurca

      1. Nu iti inteleg agresivitatea.
      2. Daca pornesti de la ipoteze false, ajungi la concluzii false. Eu nu am zis ca bacsisul este obicei est-european. Am dat aproape peste tot mici atentii, multumit de felul in care am fost tratat.
      Obiceiul est-european este sa dai tu o “atentie”, cat sa iti fie tie bine, in detrimentul altora, desi poate nici nu ajungi la plaja in ziua respectiva.
      Bafta!

  • Adriana Obersterescu

    Am fost în Egipt în octombrie 2021,mie mi-a plăcut foarte mult, nu poți compara cu Turcia dar e bine

  • Krisz

    Am fost in Egipt in mijloc de aprilie 2021, a fost o vacanta cu copiii pt copii reusita, am reusit si noi sa ne relaxam. Da este devarat ca doamna de la agentie ne-a avertizat ca cele 5 stele din Turcia nu sunt poate nici 3 in Egipt. Am mers la risc si am gasit mancare pt toate gusturile, nu am murit de foame nici noi cei 4 adulti nici cei 4 copii, intre 8 luni si 4 ani…si cel si cel mai mult ne-am bucurat de bungalow-ul ce l-am primit langa plaja cu vedere de pe terasa direct la mare, adica eram la 5 m de plaja frumos amenajata, ne-am bucurat de vremea buna, de mare , de joaca in nisip, de familie si prieteni.
    Cred ca vacanta ti-o mai faci si singur frumoasa!

  • Adrian

    Interesant! Nu am ajuns in Egipt pana acuma… am fost in Turcia a fost interesant…

  • aida

    Dacă si despre celelalte locaţii ai vorbit ca despre Egipt,îmi pare rău, dar eşti departe de realitate!
    Am fost în Cairo de 7 ori,si vreau să cred că cunosc oraşul mai bine decât orice loc din România!
    Am fost în Sharm-el -Sheik de două ori şi am stat cam trei săptămâni la fiecare deplasare!
    Nu vorbi la general despre locuri pe care nu le cunoşti!
    Iubesc Egiptul cu bune si cu rele,Şi mi se pare fantastic să mergi în acele locuri fară a încerca să pleci la drum cu idei preconcepute!
    Şi apropo,de fiecare dată am fost pe cont propriu,la jumatate de preţ faţă de preţurile pe care voi le afisaţi!
    Totul este să ai curajul să pleci la drum!
    Si pleacă documentat de fiecare dată ,dacă vrei să nu cheltui mult!

    • Mihai Jurca

      Am precizat ca a fost prima mea deplasare in Egipt. Concret, ce am spus gresit despre Cairo? Sau despre Hurghada? Ca sa vii sa spui ca sunt departe de adevar dar fara a preciza care este “adevarul” …

  • Camelia Condurache

    Buna ziua.Nici eu nu inteleg ce-a spus gresit Mihai despre Egipt.Am fost, in primăvară și am stat în Hurgada o lună și jumătate. Pe cont propriu.Am vizitat și Cairo, Luxor, Valea regilor, Aswan și Karnak. M-am îndragostit de Egipt și de oamenii lui, drept pentru care am hotărât să repetam experiența cât mai des posibil.
    Mihai are dreptate cand vorbeste despre cum poți ajunge acolo. Noi am zburat, pe cont propriu și zborul a fost scump, cu escale și stat prin aeroporturi.Dar cand stai în Egipt o perioadă mai mare, merită.Altfel, nu!
    Mihai are dreptate cand descrie resortul, serviciile, mâncarea,plaja,turiștii,comportamntul localnicilor în relatia cu turiștii.Nu este prima noastră experiență egipteană.Am fost și la All, am fost și in croazieră pe Nil (tot cu Karpaten, firmă serioasă) am experimentat și All-ul din Turcia. Experientele sunt putin diferite, dar fiecare are părțile lui bune.
    Ce vreau eu sa adaug este ca, unele informatii care circula printre turiști, sunt mai puțin reale. Experiența pe cont propriu, cand am inchiriat o locuință în Hurgada (de pe Airbnb) și am petrecut o lună și jumatate printre localnici, mi-am facut cumpărăturile din piețele lor, am mâncat la restaurantele și fast-food-urile lor, am folosit mijloacele lor de transport în comun, am fost la plaja pentru localnici, m-am spălat pe dinți cu apa de la chiuvetă și am spălat vasele tot cu ea. Doar pentru băut și gătit am folosit apă plată, așa cum folosesc și ei. Și n-am pățit absolut nimic!
    Excluzând zonele turistice, în care își fac veacul ”hărțuitorii de turiști”, în rest nimeni nu a fost interesat de prezența noastră, nimeni nu a incercat sa ne jecmănească. Ne-am simțit în siguranță din toate punctele de vedere.Asa cum se simteau și rusoaicele sau nemțoaicele care umblau singure pe străzi noaptea tarziu.Egiptenii nu fluieră și nu acostează femeile singure, oricât de tinere și atrăgătoare ar fi,Parcă nici nu le văd.Sunt oameni veseli și amabili, gata oricând să-ți sară în ajutor.
    Mărturisesc ca am avut puțină teamă de necunoscut, în primăvară, atunci când am hotărăt să fugim de înghețatul plai mioritic,spre țări mai calde. Acum abia așteptăm să vină toamna și să plece păsările călătoare și noi odată cu ele,Și să ne întoarcem tot cu ele.Ca pensionarii,de.Mai ales ca viața în egipt este atat de ieftină încât banii din pensiile noastre, de români obișnuiți, ne ajung și ne mai și rămân.

    ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *